S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Mednarodna kemijska olimpijada 2019

Slovenska štiričlanska ekipa je na 51. mednarodni kemijski olimpijadi v Parizu dosegla odličen uspeh, in osvojila štiri bronaste medalje.

Slovenska štiričlanska ekipa je na 51. mednarodni kemijski olimpijadi v Parizu dosegla odličen uspeh, in osvojila štiri bronaste medalje. Ekipo so sestavljali dijaki Mitja Koderman (gimnazija Ptuj), Tijan Prijon, Dren Gruden (oba gimnazija Bežigrad) in Aleš Globočnik (gimnazija Kranj). Mentorja sva bila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Ekipi čestitamo za lep uspeh.

Mednarodna kemijska olimpijada je znanstveno tekmovanje najvišjega ranga. Letošnje se je udeležilo 309 dijakinj in dijakov iz 80 držav. Konkurenca je huda, običajno pa so uspešnejši udeleženci iz Daljnega vzhoda. Letos je bil absolutni zmagovalec iz Kitajske, prav tako drugouvrščeni, tretji pa je bil iz Južne Koreje.

Olimpijada traja devet dni. Dijaki rešujejo dva testa po pet ur. Prvi je eksperimentalni, ko morajo v laboratoriju rešiti tri praktične naloge.  Drugi test je teoretični, vsebuje pa devet nalog iz vseh področij kemije. Ostale dni preživijo dijaki na izletih in drugih aktivnostih. Udeležba na olimpijadi je za njih odlična izkušnja in tudi priložnost, da spoznajo mnogo svojih morebitnih bodočih prijateljev in sodelavcev.

Naloga mentorjev je preverjanje laboratorijev, prevajanje, ocenjevanje in usklajevanje ocen z organizatorjevimi.

Naloge na kemijski olimpijadi so zelo zahtevne, zato so potrebne temeljite priprave.
Slovensko ekipo pripravlja skupina iz naše fakultete, ki jo sestavljajo: dr. Berta Košmrlj, dr. Alojz Demšar, dr. Darko Dolenc, dr. Andrej Godec, dr. Jernej Markelj in dr. Črtomir Podlipnik. Pri praktičnem delu sta pomagali Branka Miklavčič in Mojca Žitko.

Priprave in udeležba na olimpijadi potekajo v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije.

Tekst: Andrej Godec