S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

54. Mednarodna kemijska olimpijada (Univerza Nankai, Tianjin, Kitajska)

Na Fakulteti za kemijo in Kemijsko tehnologijo v Ljubljani se je od 10.7. do 18.7.2022 tednu odvijala 54. mednarodna kemijska olimpijada. To je tekmovanje srednješolcev v znanju kemije, vsako državo pa zastopa ekipa štirih najboljših.

Fotografija: mentorice in mentorji ter dijaki slovenske, madžarske in ukrajinske ekipe na letošnji olimpijadi. Naša ekipa: Dane, Nina ter Matej (8., 9. Ter 10. z leve).

Priprave potekajo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, pri organizaciji dogodka pa sodelujemo z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije. Mentorja ekipe sva dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec. V pripravah na to olimpijado so sodelovali tudi dr. Marta Počkaj, dr. Darko Dolenc, pomagali pa so še Martin Rihtaršič, Vid Kermelj in dr. Damjan Jan Pavlica.

Letošnjo olimpijado je organizirala Kitajska, zaradi epidemioloških razmer v tej državi pa je potekala na daljavo. Našo državo so zastopali dijaki Dane Jemc (Gimnazija Škofja Loka), Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka), Nina Cankar (Gimnazija Kranj) ter Patrik Potočnik (Gimnazija Škofja Loka).

Na tekmovanju je bilo letos 9 teoretičnih nalog, za reševanje pa je na voljo 5 ur časa. Naloge na olimpijadi so izjemno težke, tako da se dijaki udeležujejo priprav, slovensko ekipo pa izberemo na treh nacionalnih izbirnih testih.

Letošnja olimpijada je bila posebna, saj smo v goste povabili še madžarsko in ukrajinsko ekipo. Obe sta prišli v soboto, 9.7.2022, in preživeli dneve do tekmovanja v druženju z našimi dijakinjami in dijaki ter na izletih. Na sliki so vse tri ekipe z mentoricami in mentorji, slika pa je bila narejena takoj po otvoritvi olimpijade v nedeljo, 10.7.

Takšno obliko dogodka so omogočile Fakulteta za kemijo in Kemijsko tehnologijo z mnogimi sodelavkami in sodelavci, madžarsko ministrstvo, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, ter Slovensko kemijsko društvo. Vsem se iskreno zahvaljujemo za pomoč pri dogodku, ki je lep primer tega, da se da z meddržavnim sodelovanjem preseči trenutne politične in epidemiološke razmere, ter omogočiti sodelujočim izkušnjo “normalne” olimpijade.

Letošnje olimpijade se je sicer udeležilo 326 dijakov iz 84 držav. Naši dijaki so dosegli naslednji rezultat: Dane Jemc, Matej Nastran in Patrik Potočnik (vsi gimnazija Škofja Loka) so dobili bronasto medaljo, Nina Cankar (gimnazija Kranj) pa častno omembo.

ČESTITKE!

Naslednje leto je olimpijada v Švici, upajmo, da tokrat v živo.

 

Tekst in foto: Andrej Godec